Surrealistisk matlaging

Salvador Dali drømte om å bli kokk. Nå er hans overdådige kokebok fra 1973 utgitt på ny.

dali-10

Den spanske kunstneren Salvador Dali ble verdenskjent for sine surrealistiske malerier, men det viser seg at han hadde talenter langt utover sin kunstvirksomhet. I 1973 publiserte han kokeboken Les diners de Gala, – en hyllest til smaksgleden og sin egen barndomsdrøm om å bli kokk.

Froskekake og kongle

Da Taschen i fjor høst gav ut boken på nytt, fikk den raskt en ny tilhengerskare, kanskje nettopp fordi den er milevis fra dagens kokebøker om surdeig, lavkarbo, paleo, vegetarisme og bærekraft. Dali sin kokkekunst er full av fantasi og stammer fra gamleskolen med tydelig inspirasjon fra det franske kjøkken.

“Les diners de Gala er utelukkende viet til gleden av smak … Hvis du er en av disse kaloritellerene som gjør gleden av å spise til en form for straff, bør du lukke denne boken umiddelbart; den er altfor livlig, aggressiv og uforskammet for deg”.

Kokeboken er fargerikt illustrert av Dali selv og består av 136 oppskrifter. Alt fra «froskekake», «karamell med kongle» til den forunderlige retten «en busk av kreps i vikingkrydder» står på menyen i Dali sitt smaksunivers. De ulike rettene er inndelt i 12 kapitler, hvorav ett er dedikert til det seksuelle lyststoffet afrodisiakum. Dali gir også leseren små visdomsord av typen «kjeven er vårt beste redskap for å forstå filosofi».

dali-5

Overdådige middager

Det virker som om Dali var like ekstravagant og uttrykksfull i sin matlaging som i kunsten. Den originale utgivelsen skulle i utgangspunktet akkompagnere de overdådige og fantasifulle middagsselskapene konen, Gala og han selv pleide å arrangere for sine celebre venner. I følge ryktene ble gjestene pålagt å kle seg i kostymer, mens Dali sørget for at eksotiske dyr valset fritt i rommene og at maten ble servert på utradisjonelt vis, gjerne i satengtøfler.

Relaterte artikler